Ректор зустрівся з керівництвом найбільшого та найстарішого університету Хорватії

Ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда зустрівся з ректором Загребського університету Степаном Лакушичем та проректорами Тібором Пентаком, з питань бізнесу і діджиталізації, та Томіславом Йосипом Млінаричем, з питань інновацій, трансферу технологій та співпраці з сектором економіки.

Загребский університет є найбільшим та найстарішим університетом у Республіці Хорватія.

У ньому на 34 факультетах навчається 70 тисяч студентів.

Загребський університет має дуже високий рівень інновації — 50-80 інновацій щороку. Також з кожним роком в університеті, де навчається 3 тисячі іноземних студентів, постійно зростає кількість освітніх програм англійською мовою.

«Протягом багатьох років ми спільно з нашими хорватськими колегами реалізовували численні проєкти, зокрема, наукові та історичні. Для прикладу, завдяки нашим зусиллям, на території області були відновлені місця пам’яті загиблих хорватських воїнів часів Першої світової війни. Така спільна взаємодія між країнами є дуже важливою для зміцнення міждержавних взаємин», — розпочав зустріч Ігор Цепенда.

Він розповів колегам із Загребського університету про Прикарпатський університет, про наукові школи ПНУ, про міжнародні проєкти, зокрема, Міжнародний науковий центр «Обсерваторія» та Міжнародний центр зустрічі студентської молоді у Микуличині.

Ректор розповів також про роботу над новою освітньою соціально-реабілітаційною програмою для ветеранів війни «Віднайди себе!», підкресливши важливість консолідувати досвід країн, психологи та реабілітологи яких у післявоєнний період стикнулися із схожими викликами.

Під час зустрічі Ігор Цепенда запропонував низку напрямків, які могли би бути цікавими для хорватських партнерів, зокрема, співпрацю у спільних наукових проєктах у природничих науках, фізиці, нанотехнологіях.

«Ми маємо добрі наукові кадри, аби бути добрими партнерами. Запрошуємо відвідати університет, сформувати групи зі співпраці. Університет Загреба в стратегії післявоєннної відбудови має чи ненайбільший досвід, а Україна після перемоги потребуватиме нової стратегії розвитку країни і, переконаний, що роль університетів у формуванні цієї стратегії буде значною. Для нас важливо мати партнерів з досвідом післявоєнної відбудови, який поєднаний з високим професіоналізмом», — підкреслив Ігор Цепенда.

«Я переконаний, що майбутні партнерські відносини з вашим університетом можуть сприяти розвитку науки та освіти та створювати кращі перспективи для молоді наших країн. Я поінформую про результати нашої зустрічі сенат та всіх деканів. Ми сформуємо пропозиції для кожного факультету про співпрацю з Прикарпатським університетом», — запевнив наприкінці зустрічі ректор Загребського університету Степан Лакушич.