Роль ПНУ у «Новій економіці Івано-Франківська»

Сьогодні в Науковому парку Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулась зустріч із бізнес-консультантом, експертом з понад 20-річним стажем, директором агенції економічного розвитку PPV Knowledge Networks Володимиром Воробеєм. Участь взяли перша проректорка ПНУ Валентина Якубів, завідувач кафедри матеріалознавства і новітніх технологій, професор Володимир Коцюбинський, докторка фізико-математичних наук, професорка Володимира Бойчук,  професор кафедри хімії, доктор технічних наук, академік АТН України Сергій Курта, керівниця навчально-наукового центру досліджень проєктів та наукової інформації Тетяна Гринишак, працівниця науково-дослідної частини Анна Борищак.

Тема зустрічі: роль ПНУ у Новій економіці Івано-Франківська.

«Ми з вами сьогодні працюємо в рамках проєкту «Нова економіка Франківська». Це масштабний трирічний проєкт, який посилить локальні економічні процеси, щоб стимулювати інноваційну економіку в місті. Фінансується Європейським Союзом в рамках програми «Мери за економічне зростання». Метою його є те, щоб патенти, технології, розробки та ідеї з часом перетворювались у продукти з високою доданою вартістю. До кінця цього року ми маємо видати напрацювання, якою б мала бути стратегія Франківська. Тому нас цікавлять і університети, їхнє місце у розвитку міста, співпраця з іншими структурами. Зокрема те, яка позиція ПНУ, що ваш університет хоче бачити від міста. А також, що ви можете дати Івано-Франківську з точки зору інноваційної діяльності та розробок, яка ваша роль тут, і де може бути якась енергія задіяна», – зазначив бізнес-консультант Володимир Воробей.

Завдання проєкту — почати створювати в Івано-Франківську умови, в яких це стане можливим.

«Інновації відіграють важливу роль у нашому університеті. Це створення нових методів, як і викладання, так і наукової діяльності, генерування потужних ідей, розвиток підприємницьких здібностей у студентів, а також формування екосистеми для розвитку бізнесу в різних напрямках. Бізнес у місті не буде розвиватися, якщо не буде робочої сили. Для цього нам потрібно сприяти всебічному розвитку наших студентів, які будуть затребуваними у своїй професії. У нас є доволі багато проєктів у яких вони беруть участь. Починаючи від програми ЄС Erasmus+, Erasmus+ Жан Моне, MultiEd, MoPED, CLEU та інші. Ми намагаємося здійснювати екосистему інновацій. Тобто стимулюємо студентів різних спеціальностей до того, щоб вони кооперувалися, створювали свої підприємницькі формули, розробляли креативні здібності завдяки хакатонам, конкурсам стартапів, вебінарам», – розповіла перша проректорка Прикарпатського університету Валентина Якубів

Далі йшлося про результати та вплив інноваційної діяльності ПНУ; які технології, продукти, бізнеси та продукти згенерував університет;  приклади успішного впливу інновацій; ключові бар’єри для продуктивності та ефективності інноваційної діяльності.

На завершення зустрічі присутні підсумували спільні обговорення та розробили конкретний план дій для подальшої співпраці. Зосередилися на тому, як університет може активно сприяти інноваційному розвитку міста, враховуючи наявні можливості та потенціал. Також визначили шляхи подолання можливих бар’єрів та викликів, які можуть виникнути під час реалізації інноваційних проєктів.