Володимир Гох: «Можу поєднувати навчання з роботою. Саме з працевлаштуванням мені допоміг університет»

Його у житті надихає сама можливість зробити світ кращим. Його кумиром є Ілон Маск. Про свій шлях до здобуття професії економіста, навчання в Прикарпатському та плани на майбутнє розповів Володимир Гох, студент I-го курсу освітнього рівня “Магістр” спеціальності «Облік і оподаткування» економічного факультету.

«Прикарпатський став для мене рідною домівкою»

Володимир Гох закінчив Підгайчиківську сільську загальноосвітню школу І-III ст. Коломийського району, де навчався на відмінно. Залюбки брав участь в шкільних конкурсах й олімпіадах з історії, іноземної мови, географії. Тому не дивно, що саме ці предмети стали улюбленими. В той час, коли однолітки зовсім не поспішали з вибором майбутньої професії, Володя був впевненим ким хоче стати.

«Я з дитинства цікавився економікою і знав, що це моє. Любив досліджувати причини багатства країн та макроекономічні процеси, з якими всі ми постійно стикаємося. Любов до економіки мені привили родичі, котрі активно сприяли моєму розвитку в даній сфері».

До ЗНО, зізнався Володя, готувався самостійно, покладаючись повністю на власні сили. Тести склав на високі бали і як результат – вступив на економічний факультет Прикарпатського університету.

«Чому саме ПНУ? Я дуже багато чув про цей університет під час свого навчання в школі, багато позитивних відгуків. Ну і, звичайно, географічна близькість. І викладачі тут професійні, фахово подають матеріал. Тому я розглядав тільки цей університет», – каже Володя.

Перші роки навчання не були легкими. Потрібно було вливатися в освітній процес. Після школи з цим були певні проблеми. Але, починаючи з 3-го курсу,  все стало набагато простіше.

«Було дуже багато взаємопов’язаних предметів, тому зрозумівши спочатку суть, пізніше все стає набагато легше. Всі предмети, які були пов’язані з теорією бухгалтерського обліку та податковим законодавством, дуже допомогли мені в майбутній роботі. Однією з найважчих частин професії бухгалтера є знання нормативно-правової бази, оскільки вона досить часто змінюється».

«Для мене це успіх, коли вдається поєднувати навчання з роботою»

Перші кроки до роботи у професії розпочалися ще на 4-му курсі під час проходження практики в приватній агрофірмі «Вільна Україна». Певний багаж знань і навичок допомогли Володимиру успішно опанувати основи обліку на сільськогосподарських підприємствах, а також ознайомитися з особливостями подання фінансової, податкової та статистичної звітності аграрними підприємствами. Після практики юнак зрозумів, що бажає працювати і розвиватися саме в цьому напрямку. Нині магістрант працює в одній із фірм в Івано-Франківську і успішно поєднує навчання з роботою.

«Для мене це успіх, коли я можу поєднувати навчання з роботою. Саме з працевлаштуванням мені допоміг університет. Працюю за спеціальністю в фірмі, яка надає послуги з ведення бухгалтерського обліку та інших супутніх послуг різним підприємствам. Також підтримую контакти з людьми, які також працюють в цій сфері для того, щоб бути в курсі останніх новин», – ділиться своїм успіхом Володимир Гох.

Працювати в напрямку обліку і оподаткування, на його думку, не легко, адже це велика відповідальність. На перший погляд податкова система України є незрозумілою, закрученою і складною, але якщо в ній розібратися, то все стає на свої місця. Тому важливо і необхідно самовдосконалюватися у професії.

«Розвиватися у науці теж потрібно»

Під час навчання студент під керівництвом своєї наставниці, кандидатки економічних наук, доцентки кафедри обліку і оподаткування економічного факультету Юлії Максимів почав займатися науковою роботою. Він провів власне дослідження “Біологічні активи в обліку соціально відповідальної діяльності сільськогосподарських підприємств”. У результаті роботи Володимир вніс низку пропозицій щодо удосконалення процесу розкриття інформації про біологічні активи у фінансовій звітності та звітності зі сталого розвитку сільськогосподарських підприємств, які розвивають органічне виробництво. Метою наукової розвідки було якраз показати те, що соціальна відповідальність, в першу чергу, екологічна, не лише підвищує авторитет фірми, але й приносить економічні вигоди у вигляді додаткового прибутку. Таким чином, розповів магістрант, він хотів заохотити більше сільськогосподарських підприємств дотримуватися соціальної відповідальності. Свою наукову працю Володимир Гох представив цьогоріч на II етапі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт і був відзначений Дипломом ІІІ ступеня.

«Довелося немало працювати та переглянути десятки джерел інформації. Вдячний за допомогу моїй науковій керівниці, кандидатці економічних наук, доцентці кафедри обліку і оподаткування Юлії Максимів. Вона повірила в мене, допомогла розкрити мій особистісний потенціал»,- зазначив у розмові Володимир Гох.

Юнак зізнався, що, зокрема, через свою працю, через наукову роботу намагається внести свою часточку корисного для суспільства. Адже своїм кумиром вважає Ілона Маска, який за його словами «дуже багато створив для світу».

«Майбутнє у наших руках»

«Мене надихає сама можливість зробити світ кращим!», – впевнено стверджує Володимир. Але для цього потрібно вчитися та шукати можливості розвиватися, звичайно, як професіонал, так і особистість.

«Надалі планую розвиватися в сфері економіки, можливо, бухгалтерія або фінанси, чи економічний аналіз, чи по професії – покаже час. Також маю намір продовжувати займатися науковою діяльністю у рідному Прикарпатському університеті. Хочу брати активну участь у житті громади. Крім того, цікавлюся іноземними мовами, зокрема, англійською і німецькою та планую вивчати їх на високому рівні», – поділився своїми планами на найближчий час магістрант.

Для тих, хто хоче стати професійним економістом юнак радить прочитати книгу Ніла Фергюсона «Еволюція грошей. Фінансова історія світу», в якій автор описує шлях грошей від давнини до сучасності, розкриває найцікавіші фінансові таємниці, які стоять за кожним історичним феноменом. Також пояснює різноманітні фінансові явища, які впливають на рівень розвитку суспільства.

Під час спілкування Володя і з таким захопленням ділився своїми планами, що так і хочеться побажати нашому успішному магістрантові ще більших успіхів.

Розмову вела Соломія Данилюк (студентка ПНУ, слухачка Школи журналістики»