Волонтери соціального проєкту «Лікар Свято» побували в обласній дитячій лікарні

З нагоди Дня Святого Миколая, за багаторічною традицією,  волонтери соціального проєкту «Лікар Свято» відвідали маленьких пацієнтів Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні. У веселих костюмах героїв мультфільмів та казок студенти-психологи бакалаврату та магістратури факультету психології дарували посмішки і  подарунки не лише дітям, а й їх батькам (опікунам) та медикам лікарні.

Організувала захід Мирослава Кулеша-Любінець, координаторка проєкту «Лікар Свято», доцентка кафедри загальної та клінічної психології факультету психології, фахівчиня Проєктно-освітнього центру «Агенти змін».

«Цьогорічне відвідування дітей у лікарні напередодні Дня Святого Миколая було особливим для учасників проєкту «Лікар Свято». Адже, з одного боку, продовжують діяти карантинні обмеження, що, звичайно, впливають на психоемоційний стан студентів, але з другого боку, ми могли побачитися наживо, поспілкуватися, обмінятися ідеями та творчими планами на майбутнє. В ізоляції, подекуди, ти забуваєш, чого ж хотів (-ла) насправді, а живі зустрічі у веселій, приязній атмосфері допомагають краще зрозуміти себе і своє покликання. Вважаю, що студенти у таких волонтерських проєктах виходять із зони комфорту, не бояться бути інакшими, пробують себе у творчій діяльності, імпровізую, підтримують один одного, розвивають здоров’язберігальні, комунікативні, лідерські компетентності, що, неодмінно, є умовою формування психологічно зрілої особистості з критичним мисленням та розвиненим почуттям відповідальності!», – зазначає Мирослава Кулеша-Любінець.

Протягом заходу волонтери обійшли майже всі відділення ОДКЛ. Вони роздали більше 300 подарунків (повітряних кульок, клоунських носиків,  м’яких іграшок), які закуплені за рахунок місцевої програми «Малі Гранти Теплого Міста». Зазначимо, що для написання проєктної заявки на конкурс майбутні психологи проходили навчання з проєктного менеджменту у фахівців Проектно-освітнього центру «Агенти змін» (http://agentyzmin.pnu.edu.ua/).

«Кожна людина у своєму житті переживає безліч емоцій: печаль, щастя, сум, радість. Ці емоції це те, ким ми є. Жоден матеріальний подарунок не запам’ятається так, як емоції, які ми даруємо людям чи дітям. Волонтерська діяльність у проєкті «Лікар Свято» дала змогу зрозуміти, що дуже важливою є моральна підтримка у важкий період, особливо для дітей», – зазначила студентка Аліна Солодовчук.

«Лікар Свято» – це прекрасна нагода допомогти діткам, які перебувають в лікарнях на довготривалому лікуванні, яким не вистачає усмішок через велику кількість процедур. Лікарі Свято дарують усмішку дітям і дають змогу щиро радіти. Я беру участь в проєкті другий рік поспіль і дуже рада що маю таку можливість долучитися до цього соціального проєкту»,  – поділилася враженнями студентка Юля Петах.

«Давно не бачила стільки надії та радості в очах діток. Вони, зболені, зачудовано дивились на яскраві костюми, грались, набирали повітря в груди, раділи подарункам, обіймали чудернацьких Клоунів, Звірів, Бджілку, Фею. Надзвичайно добрий і гуманний захід! Вдячна організаторам. Буду щаслива продовжувати з вами, як волонтер команди «Лікар Свято», – зауважила магістрантка Олександра Лукань.

Допомагала студентам-волонтерам проєкту «Лікар Свято» творити святкову атмосферу для дітей у лікарні Оксана Горішна, лікарка-педіатр, завідувачка ОМКзТМК ОДКЛ.

«Волонтерам проєкту «Лікар Свято» у дитячій лікарні завжди раді, адже там лікуються діти та молодь зі всієї Івано-Франківської області і такий сюрприз справді несе позитивний ефект – у маленьких пацієнтів та їх батьків піднімається настрій, в них є вже не на один день теми для приємних спогадів; діти одягають клоунські носики, фотографуються в них, вірять у чудо, адже ж вони «чарівні», а на душі у батьків хоч на мить стає спокійно та радісно!» – розповіла Мирослава Кулеша-Любінець.

Більше про соціальний проєкт «Лікар Свято» можна дізнатися на веб-сторінці кафедри загальної та клінічної психології факультету психології – https://kztkp.pnu.edu.ua/лікар-свято/

За потреби консультаційної підтримки нагадуємо, що Ви можете зробити запит на сайті Проєктно-освітнього центру «Агенти змін»  – http://agentyzmin.pnu.edu.ua/ua/zapyt