На Факультеті історії, політології і міжнародних відносин пройшов День відкритих дверей

4 червня 2022 р. у межах проєкту «Обери своє майбутнє» на Факультеті історії, політології і міжнародних відносин відбувся День відкритих дверей, на якому були присутні понад 40 випускників шкіл Івано-Франківщини, а також їх батьки, вчителі та працівники відділів освіти ТГ, викладачі Факультету. Географія учасників заходу виявилася різноманітною – це абітурієнти з м. Івано-Франківськ, населених пунктів Угринівської, Ямницької, Калуської, Надвірнянської, Верховинської, Рожнятівської, Верхнянської та інших територіальних громад Івано-Франківського, Калуського, Надвірнянського, Верховинського, Коломийського і Косівського районів Івано-Франківської області.

Під час зустрічі декан Факультету історії, політології і міжнародних відносин Микола Кугутяк у формі візуалізованої презентації охарактеризував особливості спеціальностей і освітніх програм Факультету: 014 Середня освіта (Історія), 032 Історія та археологія та можливості, 052 Політологія, 052 Політологія. Національна безпека, 291 Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії, 292 Міжнародні економічні відносини, 073 Менеджмент. Управління міжнародним бізнесом та працевлаштування їх випускників. Окремо сфокусував увагу на наукових досягненнях, творчих здобутках та напрямах міжнародної і грантової діяльності викладачів і студентів Факультету. Микола Кугутяк зауважив, що Факультет історії, політології і міжнародних відносин віддавна реалізовує програми подвійних дипломів для своїх студентів, навчаючись за якими наші студенти отримують безкоштовно диплом Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника і дипломи університетів Польщі. Університет має низку стипендій для найкращих, успішних студентів, для особистостей, які добре навчаються і хочуть віддавати свій час, енергію і знання людям. Все це є свідченням того, що іноземні партнери Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, зокрема і Факультету історії, політології і міжнародних відносин, бачать в ньому той науковий осередок, який готує якісних фахівців.

Після цього виступив відповідальний секретар відбіркової комісії Факультету історії, політології і міжнародних відносин, доц. кафедри історії України і методики викладання історії Андрій Міщук. Він відзначив, що через воєнний стан в Україні умови цьогорічного вступу, зокрема, в заклади вищої освіти, дещо змінилися. Важливо пам’ятати, що базою для вступу на спеціальності Факультету є повна середня освіта. ЗНО цього року замінили національним мультипредметним тестом (НМТ). Реєстрація на НМТ відбувається на сайті УЦОЯО, а електронний кабінет вступника реєструватиметься на сайті vstup.edbo.gov.ua. Підтвердити свою участь у НМТ треба з 20 травня до 7 червня. Також МОН України передбачило повторну реєстрацію на тест з 10 по 20 червня.

Також Андрій Міщук наголосив, що аби подати заяву для вступу, вступник повинен зареєструвати свій електронний кабінет. Якщо з певних технічних причин абітурієнтові не вдасться зареєструвати електронний кабінет вступника, це можна буде зробити в Консультаційному центрі Університету з 1 липня цього року. Кабінет вступника буде доступний до 31 жовтня. Подача заяв на вступ до Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбуватиметься з 29 липня до 23 серпня. Національний мультипредметний тест МОН України пропонує провести у три сесії. Основна триватиме з 10 липня до 10 серпня, додаткова – з 16 серпня до 20 серпня і з 12 до 16 вересня третя, спеціально організована. На тест винесуть 60 завдань – по 20 з української мови, математики та історії України.

З усіма деталями щодо вступу можна також знайти на офіційному сайті Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника у рубриці Вступ до університету та на офіційному сайт Факультету історії, політології і міжнародних відносин у рубриці «Абітурієнтам».

Від імені Студентського сенату та Студентського профкому Факультету історії, політології і міжнародних відносин виступила сенатор Факультету, студентка І курсу спеціальності 032 Історія та археологія ОР «Бакалавр» Анастасія Бариляк. Вона виокремила позитивні сторони навчання студентської молоді на Факультеті історії, політології і міжнародних відносин. Разом з тим підкреслила, що Студентський сенат Факультету – це орган Студентського самоврядування, який першочерговим завданням ставить захист прав студентів. До його обов’язків входить: захист прав студентів на всіх рівнях адміністрації Університету; організація дозвілля студентів; ознайомлення студентів з Університетом та органами студентського самоврядування; проведення культ-масових заходів; національно-патріотичне виховання студентів.

У другій частині Дня відкритих дверей для випускників шкіл були організовані виставка наукових видань викладачів Факультету, банерна презентація «Пам’ятки духовної культури Українських Карпат», нумізматична виставка, екскурсія в музей археології Прикарпаття Факультету, банерна презентація «Дипломатія рятує світ», зустріч з випускниками і стейкхолдерами.