Відбулася міжнародна конференція «Дрозофіла в експериментальній генетиці та біології»

27-29 червня на кафедрі біохімії та біотехнології пройшла Міжнародна конференція «Дрозофіла в експериментальній генетиці та біології». Засновником конференції є доктор біологічних наук, доцент Ірина Козерецька з Національного антарктичного наукового центру Міністерства освіти і науки України разом з професоркою Людмилою Воробйовою (завідувачка відділу екології крайових угруповань Інституту морської біології НАН України) та професором Віктором Федоренко (завідувач кафедри генетики та біотехнології Львівського національного університету). Попередня конференція проводилась в Одеському національному університеті імені Іллі Мечникова.

Учасниками цьогорічної конференції були дослідники з різних міст України, зокрема Києва, Одеси, Харкова та Львова. Було також чимало доповідей онлайн-спікерів, включаючи закордонних гостей – Говарда Джейкобса (Фінляндія), Джеральда Рімбаха (Німеччина), Ніколаса Роде (Франція), Мартіна Кейпена (Австрія), Мартину Галікову (Словаччина), Хосефу Гонзалез (Іспанія) та інших. Основною мовою конференції була англійська.

Темами конференції були використання плодової мушки Drosophila melanogaster в біомедичних дослідженнях, зокрема, в біогеронтології, дослідженнях метаболічних розладів, наслідків спадкових хвороб, нестачі мікроелементів, поширення та еволюція різних видів плодової мушки, включаючи інвазивні види, соціальні проєкти, пов’язані з екологією різних видів Drosophila, тощо.

Значна частина доповідей була зроблена молодими дослідниками, включаючи співробітників, аспірантів та студентів кафедри біохімії та біотехнології.

Частина коштів на проведення конференції була надана Українським Фулбрайтівським колом.

Гранти на проживання учасників з інших міст України були надані платформою «Гранти Теплого міста» за сприяння громадської організації «Університет досліджень та розробок».

Організацію дружньої зустрічі учасників у вигляді фуршету люб’язно забезпечили співробітники та студенти кафедри готельно-ресторанної справи факультету туризму Прикарпатського національного університету.