Микола Кугутяк відзначений Патріаршою грамотою з нагоди 1125-річчя святкування заснування м. Галича

У с. Крилосі під час Всеукраїнської Патріаршої прощі до 1125-річчя від першої письмової згадки про м. Галич глава Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук вручив Патріаршу грамоту з нагоди 1125-річчя святкування заснування м. Галича та надання храму Успіння Пресвятої Богородиці у Крилосі титулу Патріаршого прокатедрального собору доктору історичних наук, професору, декану Факультету історії, політології і міжнародних відносин Миколі Кугутяку.

Вручення Патріаршої грамоти Миколі Васильовичу стало вінцем видання ним книги «Монастирі давнього Галича – духовні обереги української нації» (Івано-Франківськ : Манускрипт-Львів, 2023). Пропоноване увазі читачів монографічне видання висвітлює особливості євангелізаційних процесів на теренах Галицького Прикарпаття, розкриває проблеми формування і розвитку монастирської традиції давнього Галича-Крилоса ХІІ–ХVІІІ століть, духовну і цивілізаційну місію чернецтва, його роль у системі єпископської і митрополичої Галицької катедри. Зроблено спробу дослідити чернечий феномен Крилоської гори, скельно-печерні обителі й монастирі ближніх околиць давнього Галича. Важливою ознакою видання є публікація документів з історії чернецтва Галича-Крилоса. Видання розраховане для істориків, релігієзнавців, культурологів, етнологів, усіх, хто цікавиться історією і культурою давнього Галича.

Видання здійснено за благословенням архиєписокпа і митрополита Івано-Франківського Української Греко-Католицької Церкви Кир Володимира Війтишина та митрополита Івано-Франківського і Галицького Православної Церкви України Кир Іосафа Василиківа.

Професорсько-викладацький склад і студенти Факультету історії, політології і міжнародних відносин щиро вітають доктора історичних наук, професора, декана Факультету Миколу Васильовича Кугутяка з високою церковно-релігійною нагородою та бажаємо від усієї душі життєвого оптимізму, міцних сил і здоров’я, професійних успіхів та нових творчих досягнень.