В університеті розпочалась міжнародна наукова конференція з фізики

10 жовтня у приміщенні Центру Інноваційних освітніх технологій «PNU EcoSystem» розпочала свою роботу XІХ Міжнародна фреїківська конференція з фізики і технології тонких плівок та наносистем (МКФТТПН-XVII), як плановий захід Міністерства освіти і науки України на 2023 р. Міжнародний науковий форум триває 5 днів. Учасниками конференції є провідні вчені з України та інших держав.

Супровідним заходом нашої конференції є літня школа для студентів та молодих вчених за напрямком «Нанотехнології та підприємництво» за підтримки проєкту REGINNA 4.0 (фінансова підтримка програми ЄС з досліджень та інновацій Горизонт-Європа, EIT-HEI initiative: https://www.reginna4-0.eu/en/). Учасники літньої школи, які успішно виконають її програму, отримають міжнародний сертифікат на 2 кредити ЄКТС.

Конференція має давню історію, яка триває 30 років. З 2017 року до назви конференції в пам’ять про її засновника додано ім’я професора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника – Дмитра Фреїка.

У 2023 році на конференції зареєстровано 144 доповіді від учасників із 15 країн: України, Австрії, Азербайджану, Великої Британії, Ізраїлю, Іспанії, Китаю, Мексики, Німеччини, Польщі, Словаччини, Словенії, США, Швеції, Японії.

Учасники конференції є представниками 37 закладів (університети та академічні інститути), серед яких 23 – це закордонні інституції.

Привітав учасників конференції ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, професор Ігор Цепенда: «Щиро вітаю усіх учасників конференції! Це XІХ конференція, яка сьогодні зібрала більше 140 доповідей від учасників із 15 країн світу. Це говорить про те, наскільки вона важлива та пріоритетна. Хотів би згадати словами пам’яті та вдячності головного організатора, професора Дмитра Фреїка, який декілька років тому відійшов від нас. Його наукова титанічна робота дозволяє зараз реалізовувати такі великі проєкти. Ми пишаємося нашими фізиками, які впродовж останніх років вийшли на світовий рівень. Дякую нашим спільним організатором та друзям завдяки яким проводиться такий майданчик для провідних фізиків не тільки України, але й світу. Цікавих усім дискусій та успішних проєктів».

Також до вітальних слів приєдналися заступник Міністра освіти і науки України Денис Курбатов, голова організаційного комітету, проф. Володимир Бойчук та голова наукового комітету, проф. Любомир Никируй, які зазначили про доцільність проведення таких заходів, оскільки сучасні результати теоретичних і експериментальних досліджень з питань фізики і технології тонких плівок та наносистем є надважливими та створюють плацдарм для розробки досліджень наступного покоління.

У перший день роботи головували на конференції завідувач кафедри матеріалознавства і новітніх технологій, професор Володимир Коцюбинський (Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника) та завідувач лабораторії фізики органічних матеріалів, професор Егон Павліца (університет Нової Горіци, Словенія).

Учасники конференції заслухали запрошені доповіді: З. Дашевського (університет імені Бен гуріона, Ізраїль), проф. С. Гардоніо (університет Нової Горіци, Словенія), д-р М. Ескарри (університет Тулона, США), проф. Ю. Гуревича (політехнічний університет Мехіко, Мексика). Крім того, свої доробки представили й провідні вчені України. В наступні дні очікуються нові цікаві зустрічі з проф. Л. Тітовою (політехнічний університет Вочестеру, США), проф. Е. Павліца (університет Нової Горіци, Словенія), проф. М. Стріхою (Інститут фізики напівпровідників ім. В.Є. Лашкарьова НАН України), проф. Ю. Халавка (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича), проф. Я. Хім’яком (університет Східної Англії, Великобританія) та д-ром М. Грау (університет Мюнстеру та університет Марбурга, Німеччина).