В університеті відбулася зустріч із сучасними авторами мережевих текстів

Вчора у Центрі інноваційних освітніх технологій «PNU EcoSystem» Прикарпатського національного університеті імені Василя Стефаника відбулася зустріч викладачів та студентів із сучасними авторами мережевих текстів (віртуальних, електронних) інтернет-текстів. Захід проводиться в рамках роботи проєкту «Літературного простору», який реалізували факультет філології та Наукова бібліотека ПНУ.

До «Літературного простору» були запрошені автори, твори яких ввійшли до першого тому антології мережевих текстів «Слово, загартоване війною(2922 рік)» (автор ідеї-упорядник А. М. Мартинець).

У час війни далеко не всі автори мають можливість публікувати свої тексти, та і книги доступні не всім. Одним із шляхів звернення до широкого читацького кола у період відкритого протистояння стала мережа, зокрема новий аспект сучасного художнього письма – мережева література. Саме мережеві можливості скоротили відстань Автор-Читач, перевівши їх у площину живого обміну думками, популяризацію (через репости) творчості, оцінних суджень, захоплень і наслідувань.

«Хочу привітати усіх з реалізацією цього проєкту! Актуальність цієї події є дуже важливою, особливо у час війни. Завдяки нашим воїнам ми маємо можливість творити, підтримувати літературу, культуру та все те, заради чого фактично боремося. Завдяки цифровізації, сьогоднішній змішаний формат дозволяє організувати співпрацю в межах України та за її межами. Бажаю усім успішного спілкування», – зазначив проректор з науково-педагогічної роботи ПНУ Сергій Шарин.

«Літературний простір» зібрав українських авторів з різних частин світу, з різних регіонів України, об’єднав тих, хто володіє словом і має бажання творити сучасну українську культуру. Митці слова від харківщини до франківщини, від чернігівщини до миколаївщини, з Польщі, США, Німеччини у різних форматах (офлайн, онлайн, відеозапис) черговий раз заявили, що Україна – це країна талановитих, творчих патріотичних людей.

«Радію, що сьогодні ми маємо можливість зустрітися у зв’язку із темою, яка нас об’єднала на цій події. Цифрові технології та онлайн формати, які зараз доступні усім, можна поставити на службу самій культурі. З багатьма із поетів і сучасних письменників я мав нагоду познайомитися саме у мережевих їхніх дописах. Я вважаю, що на факультеті філології особливо важливо мати такий літературний простір. При цьому використовуючи не тільки традиційні та класичні форми художньої літератури, а й мережеві дописи», – підкреслив декан факультету філології Роман Голод.

До заходу долучилися й поділилися з студентами своїми творчими надбаннями автори різних професій, різного віку, різного життєвого досвіду. Єднає їх тільки любов до слова, переживання щодо подій, зафіксованих у текстах. Поміж ними були ті, що пережили окупацію, ті, що евакуювалися з небезпечних зон у інші регіон країни та за кордон, ті, що співпереживали й співпроживали усі події непростого 2022 року.

Особливу шану віддали тим поетам, що віддали своє життя, захищаючи рідну землю. Серед них Гліб Бабіч, Юрій Руф, Ілля Чернілевський. Низько вклоняємося перед їхньою справжністю та жертовністю. Їхнє слово невмируще, як і пам’ять про них.