В консорціумі UNIVERSEH крокуємо до європейських зірок

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника продовжує активну діяльність в рамках проєкту UNIVERSEH, співпрацюючи з Університетом науки і технологій AGH (Польша), Люксембурзьким університетом, Університетом Тулузи (Франція), Дюссельдорфським університетом імені Генріха Гейне (Німеччина) та Технічним університетом Лулео (Швеція). Черговим заходом, в якому активну учать взяла студентська команда ПНУ, стала конференція-воркшоп “Космічні експедиції – людський фактор при організації поселення на Місяці та керованих космічних місіях” “Space Expedition -Human Factor In The Settlement Of The Moon And Mission Operations”, яка відбулася 9-13 листопада 2023 року поблизу Кракова (Польща) на базі Analog Astronaut Training Center (https://www.astronaut.center/) за сприяння Польського національного агентства з питань академічного обміну (NAWA).

Серед основних проблемних питань, що обговорювалися на конференції, стали аспекти керованих польотів в космос, вплив ізольованих умов космічної станції на організм людини, особливості управління та планування космічних місій, аналіз даних космічних досліджень. Основний акцент активностей в рамках конференції було зроблено на практичній складовій.

Члени команди ПНУ-UNIVERSEH – фізики, біологи, екологи, програмісти – отримали чудову нагоду побувати в ролі учасників міжнародних космічних експедицій, працюючи певний час в ізольованих умовах повномасштабної моделі космічної станції.

При цьому учасники проєкту розвивали навички командної роботи в обмеженому просторі, удосконалювали свої когнітивні здібності, перевірили стресостійкість в надзвичайних ситуаціях, можливих при космічних місіях.

Глобальною метою участі команди ПНУ в консорціумі UNIVERSEH є реалізація принципу європеїзації української освіти, який системно впроваджується Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника.