VII Всеукраїнський конкурс молодих акторів імені Оксани Затварської — пошук нових талановитих зірок сцени

Сьогодні у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбулася пресконференція з нагоди проведення VII Всеукраїнського конкурсу молодих акторів імені Оксани Затварської. Конкурс присвятили пам’яті його натхненника й організатора, заслуженого діяча мистецтв України, директора Навчально-наукового інституту мистецтв, професора кафедри сценічного мистецтва і хореографії Анатолія Грицана.

З журналістами зустрілися ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда, директор Інституту мистецтв ПНУ Володимир Федорак, голова конкурсу, український театральний режисер, директор — художній керівник Київського національного академічного театру оперети, голова Національної спілки театральних діячів України Богдан Струтинський, директор-художній керівник Івано-Франківського академічного обласного музично-драматичного театру ім. Івана Франка Ростислав Держипільський, начальник управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОВА Тетяна Лапка, доцентка кафедри сценічного мистецтва і хореографії Надія Грицан та дві доньки Оксани Затварської – Романна Затварська і Ярина Курило.

Раніше це був конкурс читців, але з цього року він набув статусу «конкурсу молодих акторів». Впровадження такої ідеї – це заслуга Анатолія Васильовича Грицана, який завжди досліджував і вивчав сучасні тенденції й напрямки розвитку української акторської школи, театральної педагогіки.

Цього року на сцені Навчально-наукового інституту мистецтв ПНУ за перемогу боротимуться 17 учасників з п’яти областей України – це Київська, Рівненська, Чернівецька, Івано-Франківська, Тернопільська. Це студенти мистецьких вишів, коледжів, учнівська молодь. Кожен з них має сьогодні, 21 грудня, та у п’ятницю, 22 грудня, виконати два твори – поетичний та прозаїчний. А поважне журі враховуватиме сценічне мовлення, артистизм та інші професійні моменти.

Переможець Гранпрі отримає статуетку “Ніка” та 3 тис. грн. Перша премія – 1800 грн, друга – 1200 грн. та третя – 1000 грн. Також кожен учасник отримає сувенірний набір з книгами. Також буде присуджено приз глядацьких симпатій.

Ректор Прикарпатського національного університету, професор Ігор Цепенда поінформував представників ЗМІ, що концепція конкурсу полягає в тому, аби розкрити нові молоді таланти, які можуть гідно себе проявити. «Хочу згадати Анатолія Васильовича Грицана, якому належить ідея заснування конкурсу. Завдяки йому, його родині та творчому колективу Інституту мистецтв вдалося розпочати формування театральної школи, яка надзвичайно розквітла та проявила себе», — підкреслив ректор.

«Такі конкурси є дуже великим надбанням та закладають цеглину у майбутнє навіть у період війни. Художнє слово визначає стратегію розвитку, закладає певні орієнтири. Слово має величезну вагу. Це не просто частина мови, це зміст, це асоціація, а для хорошого актора – це зброя. Актор завжди повинен доказувати та демонструвати своє мистецтво, бо театр має бути «тут і тепер». Це не кадр в кіно, який ми можемо повторити, а відповідальна місія. Прикарпаття має хороший якісний смак, адже не всі регіони можуть похвалитися подібними конкурсами», – підкреслив голова конкурсу, український театральний режисер, директор — художній керівник Київського національного академічного театру оперети, голова Національної спілки театральних діячів України Богдан Струтинський.

«Студенти Інституту мистецтв Прикарпатського університету завжди беруть участь у конкурсі, який розпочався ще з 2011 року. Цей конкурс також присвячений тематиці розвитку національного театрального мистецтва. Дуже важливо показати потенціал молодих людей, які після завершення будуть працювати в театрі, а дехто стане актором кіно. В умовах війни українське слово, українське мистецтво має ширитися та розвиватися», – зазначив директор Інституту мистецтв ПНУ Володимир Федорак.

«Коли проводився перший конкурс мама була ще жива і не сходила зі сцени, дуже любила театр. Вона пережила багато труднощів у своєму житті і була щасливою, що дочекалася часів незалежної України. Я горда та тішуся тим, що пам’ять про таких людей живе та наповнюється новим сенсом» – розповіла дочка Оксани Затварської Романна Затварська.