Університети України і Європи об’єднуються задля реалізації спільних міжнародних проєктів

Сьогодні у Центрі інноваційних освітніх технологій «PNU EcoSystem» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника в змішаному форматі відбувся круглий стіл «Консолідація зусиль університетів задля розвитку інтернаціоналізації».

В його роботі взяли участь ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда, віце-президентка Європейського університету Віадріна (Німеччина) Даґмара Яєсняк-Кваст, співголова Консорціуму Варшавського університету та українських університетів Ян Маліцький, директор Центру польських та українських студій при Європейському університеті Віадріна (Німеччина) Андрій Портнов, ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський, ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Бугров, ректор Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна Тетяна Кагановська, ректор Маріупольського державного університету Микола Трофименко, ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко, проректор з науково-педагогічної роботи (гуманітарні питання) Київського національного університету імені Тараса Шевченка Інна Степанець та помічник проректора з міжнародного співробітництва Олександр Гришко, проректор з наукової роботи Запорізького національного університету Геннадій Васильчук.

«Сьогоднішній захід об’єднує не тільки університети України, а також Європейський університет Віадріна та Варшавський університет. Основна ідея, це об’єднати зусилля в реалізації різноманітних міжнародних проєктів за участі німецьких, польських університетів та університетів України. Зокрема, в широкій тематиці, починаючи від права, закінчуючи культурологією. Тобто те, що є важливим в розробці проблематики, яка пов’язана із тематикою Європейського Союзу, грантових програм, які будуть спрямовані на підготовку фахівців стосовно переговорного процесу України з ЄС. Переконаний, що низка великих тем, які ми обговорили будуть реалізованими. Дякуємо учасникам круглого столу, які мають можливість поділитися своїми думками щодо перспектив в реалізації спільних проєктів наших університетів», — пояснив мету заходу ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, професор Ігор Цепенда.

Розпочався круглий стіл з обговорення пропозицій щодо розвитку співпраці українських університетів з Європейським університетом Віадріна, зокрема, з Центром польських та українських студій при ньому.

«Президент Європейського університету Віадріна в Фракфурті-на-Одері Едуард Мюле передає вітання учасникам круглого столу! Чудово, що у такий нелегкий, зокрема, воєнний час для України, ми можемо організувати таку співпрацю та зібратися сьогодні разом. Наше завдання, це вислухати пропозиції сторін та зрозуміти те, чим можемо ми допомогти у даній співпраці з нашими українськими колегами. Наш університет підтримує українських студентів та дає можливість ще більше розвиватися у програмах мобільності, проходити різні курси та долучатися до обмінів. Сподіваюся, що надалі ми отримаємо погодження на подальше фінансування спільних проєктів не тільки для студентів, а й для ваших науковців. Я вважаю, що спільними зусиллями ми досягнемо успіху!», – зазначила віце-президентка Європейського університету Віадріна Даґмара Яєсняк-Кваст.

«Завдяки нашій спільній підтримці один одного, ми вистоїмо! Освіта зараз переживає дуже важкі часи. Витримати та подолати усі труднощі ми зможемо тільки об’єднавши наші зусилля. Головним є те, щоб ми виходили разом на наших міжнародних партнерів, підтримували зв’язок та шукали нові можливості», – підкреслила ректор Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна Тетяна Кагановська.

Після окресленої дискусії освітня делегація відвідала офіс релокованого до Івано-Франківська Херсонського державного університету. Після цього керівники університетів продовжили робочу зустріч круглого столу з пропозиціями розвитку наукової та проєктної співпраці.

Цього ж дня ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда підписав договір про співпрацю з ректором Маріупольського державного університету Миколою Трофименком. Метою договору є забезпечення національної кредитної мобільності, яка полягає у взаємному обміні досвідом для покращення якості підготовки фахівців, а також процес інтеграції між наукою, освітою та практичним використанням знань, взаємовигідного поєднання наукового потенціалу з практичним досвідом роботи, задоволення потреб і запитів кафедр.

У рамках зустрічі ректорів також планується візит до Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України та Республіка Польща (с. Микуличин, Івано-Франківська обл.) та обговорення перспектив проєктної співпраці в контексті організації академічної мобільності учасників освітнього процесу.