Інститут мистецтв взяв участь у проведенні обласного фестивалю конкурсу «Стильний папір»

8 лютого в Навчально-методичному центрі культури і туризму Прикарпаття відбувся обласний фестиваль-конкурс сценічних та карнавальних паперових костюмів «Стильний папір», який вперше проводився на Прикарпатті.

Організаторами стали департамент освіти і науки Івано-Франківської ОДА, Івано-Франківський обласний державний центр науково-технічної творчості учнівської молоді обласної ради та Навчально-науковий інститут мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

«Обласний фестиваль-конкурс костюмів з паперу має на меті показати можливості творчих учнів створити власноруч виготовлені костюми. Також, популяризувати паперопластику та моделювання з паперу як цікавий напрям у дитячій творчості. Приймали участь діти, які розвиваються, тому для нас дуже важливо побачити цю творчість, щоб в майбутньому їм запропонувати такі спеціальності, як дизайн, образотворче та ужиткове мистецтво, де вчать як можна працювати з різними матеріалами, в тому числі і з папером, моделювати кольори, етнічні мотиви, їх комбінувати та робити сучасний дизайн», – поділився директор Навчально-наукового інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Володимир Федорак.

Учасники мали можливість представити як колективні, так й індивідуальні роботи, демонструючи свою унікальність та творчість через виготовлення сценічних та карнавальних паперових костюмів. «Такий захід вперше пройшов на Прикарпатті в межах відбіркового етапу Всеукраїнського конкурсу «Стильний папір. Дерево-життя».

У фінальному етапі конкурсу взяли участь 35 учасників з різних територіальних громад у чотирьох вікових категоріях від 5 до 8 років, 9 – 13 років, 14 – 18 років та учні професійно-технічної освіти. Конкурс організовано спільно з Навчально-науковим інститутом мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника», ‒ зазначила голова журі, директорка Івано-Франківського обласного державного центру науково-технічної творчості учнівської молоді Христина Чепа.

Тема цьогорічного конкурсу «Дерево життя», учасники вразили неординарністю костюмів використавши чимало технік паперопластики: витинанка, орігамі, моделювання, колаж та інші. Член журі, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри дизайну та теорії мистецтв Навчально-наукового інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, член спілки дизайнерів Україна Ганна Макогін наголосила на вимогах до оцінювання костюмів. Це естетика, функціональність не другорядна, але важливим фактором є образне рішення моделей. Паперопластика дозволяє їм формувати незвичні образи, адже це формотворчий матеріал, котрий створює унікальні форми. Також це екологічний та доступний матеріал, де діти можуть творити, не використовуючи значні кошти.

Усіх учасників наприкінці заходу було нагороджено дипломами, а переможці поїдуть представляти Прикарпаття на всеукраїнському конкурсі у Львові.

Концертною програмою конкурс супроводжував ансамбль народних інструментів «Прикарпатські візерунки» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (керівник кандидат мистецтвознавства, доцент Юрій Гулянич), які талановитими музичними номерами супроводжували свято краси.

Подія показала, що дитячий дизайн – це великий потенціал і можливості для розвитку фантазій. Це справді було свято дивовижної краси, втілення талантів, неповторного світла любові та добра!