Науковці-полоністи взяли участь у міжнародному симпозіумі

Українсько-польський науковий симпозіум, який відбувся днями у Варшавському університеті, став завершенням програми «9 лекцій для полоністів». Програма організована кафедрою слов’янських мов ПНУ та Інститутом прикладної полоністики Варшавського університету, фінансується Національним агентством з академічного обміну Республіки Польща (NAWA) під почесним патронатом Генерального консульства Республіки Польща у Львові.

Науковці з України і Польщі розглядали питання лінгвістики в порівняльній польсько-українській перспективі. У зустрічі участь взяла Еліза Дзвонкєвич, Генеральний Консул Республіки Польща у Львові. Вона привітала ініціативу наукової співпраці, яка змогла залучити польських студентів та викладачів з багатьох академічних центрів. З боку NAWA гостей привітала Вєслава Красуська, подякувала за реалізацію проекту координаторам заходу – пані Саманті Бусіло (ПНУ) та Катажині Єндриці (Варшавський університет). Від імені Прикарпатського університету гостей привітав декан філологічного факультету, професор Роман Голод. Він, зокрема, наголосив на унікальній цінності підготовленого в рамках проекту видання – двох спецвипусків журналу «Poradnik Językowy» (наукового часопису, який публікується в Польщі з 1901 р., реєстрованого у Скопусі), який містить статті, що представляють полоністичні дослідження викладачів Прикарпатського та Варшавського університетів. Від імені Варшавського університету гостей привітала декан з міжнародної співпраці професор Катажина Дрождж-Лущик.

У межах програми симпозіуму науковці виступили з доповідями. Зокрема, професор Станіслав Дубіш (Варшавський Університет) представив українознавчу тематику наукового журналу “Poradnik Językowy”. Професор Микола Лесюк (ПНУ) проаналізував категорії граматичних самостійних частин польської та української мов. Професор Алла Кравчук (ЛНУ) описала особливості способів звертання за допомогою форми “пан/ пані” у польський пресі в Україні. У заході також взяли участь викладачі кафедри української мови Варшавського університету.

Варто зазначити, що у рамках програми «9 лекцій для полоністів» протягом двох років було організовано 18 відкритих лекцій з лінгвістики, перекладознавства, глоттодидактики та польської літератури, на яких були присутні студенти та викладачі академічних центрів та вчителі шкіл з усієї України, в т.ч. зі Львова, Києва, Луцька, Харкова, Вінниці, Хмельницького, Одеси, Чернівців, Миколаєва, Черкас, Маріуполя, Донецька, Житомира, Дніпра. До віртуального простору були запрошені викладачі із семи університетів Польщі, в т.ч. Варшавського університету, Ягеллонського університету, університету ім. Марії Склодовської-Кюрі в Любліні.