Викладачі університету пройшли наукове стажування в університеті Люмса у Римі

На запрошення колег з Університету Люмса (Італія) 26 червня 2023 р. професорка кафедри початкової освіти Прикарпатського університету Олена Будник взяла участь у міжнародній конференції на тему: «Виховання заради миру» (у змішаному форматі).

Спільно з Маріолою Козубек, професором Сілезького університету в Катовіце, було представлено результати співпраці у науковій і освітній сфері обох університетів, особливості роботи викладачів Прикарпатського університету в умовах воєнного стану, акцентовано на необхідності надання педагогічного супроводу учням (студентам) в умовах війни та підготовки вчителів до формування європейських духовних цінностей молодої людини.

У виступах учасників йшлося про важливу місію університетів – діалог і співпраця заради миру та єдності громадян, що підтримується Глобальним Освітнім Пактом.

Участь у конференції була частиною програми науково-освітнього стажування викладачів педагогічного факультету – професора кафедри початкової освіти Олени Будник i доцента цієї ж кафедри Катерини Фомін, в Університеті Люмса, де перебували з 15 по 21 червня. Науковий консультант – професор кафедри дидактики, методики викладання та спеціальної педагогіки, директор Школи післядипломної освіти з розвитку громадянського суспільства Марія Чінкве люб’язно ознайомила з історією другого (найстарішого в Римі після La Sapienza) університету, викладачами, освітніми програмами підготовки фахівців, зокрема педагогів.

У період стажування (загальний обсяг – 30 акад. год) вивчено особливості підвищення кваліфікації учителів, передусім у роботі з дітьми з особливими освітніми потребами; методики розвитку soft / digital skills; організацію електронного навчання та Moocs в Університеті Люмса. Достатньо вдалою виявилася зустріч з римськими учителями під час семінару на базі цього університету.

Італійські педагоги були зворушені презентацією про дітей війни; висловили свою підтримку і захоплення працею українських освітян; виявили зацікавлення співпрацею з вивчення досвіду навчання українських учнів, які перебувають у статусі вимушених переселенців та адаптуються до італійської системи освіти.

Програма стажування також передбачала обмін досвідом щодо навчання студентів, які перебувають у кризових ситуаціях життєдіяльності, для надання їм психологічної та інформаційної підтримки; обговорено участь у проєкті “Глобальний вплив на освіту / Global Impact on Education” і можливості академічної мобільності у мережі університетів: Університет Люмса, Папський Латеранський університет (Італія), Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника (Україна) та Сілезький університет в Катовіце (Польща).

Під час зустрічей йшлося також про підготовку проєкту академічної мобільності програми Erasmus+ КА1 із згаданими вище закладами вищої освіти.