У найпрестижнішій грантовій програмі HORIZON наш університет залучений до цифрового розвитку дослідницького простору ЄС

Прикарпатський національний університет — переможець грантового проєкту програми Горизонт Європа (Horizon Europe Framework Programme (HORIZON)!

Це найпрестижніша грантова програма, де перемагають не просто ідеї, а розробки, які мають практичне значення, часто і готові прототипи. Горизонт Європа – це ключова програма ЄС з фінансування досліджень та інновацій із бюджетом 95,5 млрд євро.

Проєкт «Розширення можливостей EDUC для інклюзивного розвитку Європейського дослідницького простору» (EDUC-WIDE), який здобув перемогу у конкурсі, отримає фінансову підтримку ЄС у розмірі 3,5 млн євро.

Вітаємо колектив науковців ПНУ на чолі з координатором проєкту ректором університету Ігорем Цепендою з перемогою у програмі Horizon!

Ця перемога — ще одне свідчення впевненої, системної та завзятої співпраці Прикарпатського університету з провідними університетами Європи. Ми будуємо краще майбутнє для молодих поколінь. Ми послідовно виконуємо стратегічне завдання української науки — долучення до Європейського дослідницького простору.

Тривалість проєкту – 36 місяців.

До складу консорціуму проєкту разом з Прикарпатським національним університетом увійшли провідні університети Європи:

Університет імені Масарика (Чехія), Університет Потсдама (Німеччина), Університет Південно-Східної Норвегії (Норвегія), Університет Кальярі (Італія), Університет Хауме I (Іспанія), Університет Париж Нантер (Франція) , Університет Ренна (Франція), Університет Печ (Угорщина).

Проєкт підтримано в межах участі нашого університету в консорціумі EDUC.

EDUC – це альянс цифрових університетів. Прикарпатський університет увійшов до EDUC у 2022 році. Реалізація проєкту EDUC-WIDE сприятиме розвитку цифрових університетів в контексті формування цифрової платформи Open Science (відкрита наука); удосконаленню оцінки наукових досліджень; створення е-платформи для побудови кар’єри у сфері інновацій.

Метою проєкту EDUC-WIDE є зміцнення спільноти консорціуму шляхом зменшення відмінностей між її членами з держав-членів ЄС «старої» та «нової» Європи, а також підтримка України в її важкій боротьбі за свободу та процвітання шляхом співпраці з Європейським дослідницьким простором через EDUC.

EDUC-WIDE сприятиме вдосконаленню науково-дослідницької культури учасників проєкту шляхом:

– поширення принципів відкритої науки (OS) як у культуру досліджень та інновацій, так і у мислення дослідників EDUC;

– реформування оцінки досліджень з метою визнання різноманітності та максимізації якості та впливу досліджень;

– відкриття різноманітних кар’єрних шляхів для дослідників та зменшення міжгалузевих бар’єрів;

– підтримки обміну дослідниками та їхніми ідеями, створенню нових науково-дослідницьких напрямків, що сприяють зеленому та цифровому переходу в Європі, Місії проти раку та Цілям розвитку ООН.

Нагадаємо, Horizon Europe має 5 основних місій:

1) Адаптація до зміни клімату, включаючи трансформацію суспільства;

2) Рак;

3) Здорові океани, моря, прибережні та внутрішні води;

4) Кліматично нейтральні та розумні міста;

5) Здоровий грунт та харчування.