Відомий український режисер Ростислав Держипільський набирає курс майбутніх зірок театру та кіно

Сьогодні Прикарпатський університет запросив журналістів зазирнути у свята святих — закулісся магії творчого відбору на спеціальність “Сценічне мистецтво”. Цього року абітурієнтам дійсно пощастило, адже сам керівник Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана-Франка Ростислав Держипільський, народний артист України, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка, набирає свій акторський курс в Інституті мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Він це робить один раз на 10 років. Другим педагогом зі сценічного мистецтва стане заслужена артистка України, зірка театру і кіно Надія Левченко. На даний момент майже 90% трупи всесвітньо відомого франківського драмтеатру – це випускники Інституту мистецтв ПНУ.

Відбір добігає кульмінації. Класичною програмою для абітурієнтів є монолог, вірш, байка, проза, етюд, танець і пісня. Ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда разом із директором Інституту мистецтв Володимиром Федораком та проректором з науково-педагогічної роботи, секретарем Приймальної комісії Едуардом Лапковським також спостерігали та оцінювали творчі доробки і вміння претендентів.

«Ми радіємо з того, що традиція, коли видатні особистості роблять набір на курс та формують особливу атмосферу мистецтва в університеті продовжується. Радіємо, що вже втретє, наш професор, народний артист України, директор Івано-Франківського національного академічного драматичного театру Ростислав Держипільський прийняв рішення розпочати набір нового курсу. Це подія не тільки для університету, а й для Прикарпаття, України, тому що досвід попередніх наборів засвідчив — маємо талановитих зірок в нашому славетному театрі. Впевнений, що майбутні студенти дуже скоро на сцені доведуть, що вони обрані кращі серед кращих», – сказав ректор Ігор Цепенда.

Цьогоріч, як і минулого року, через воєнний стан процедура вступу максимально спрощена. Вступити на спеціальність «Сценічне мистецтво» можна без НМТ, а лише за результатами творчого конкурсу.

«Завтра буде останній день відбору майбутніх акторів. В результаті буде сформований один курс з 15 людей. Навчання триватиме чотири роки за освітнім ступенем бакалавра. Ми можемо набрати дуже сильну групу і наша задача творити з ними новий український театр і його майбутнє. Має народжуватися нова система, для прикладу на основі театральної системи Леся Курбаса. Перший свій курс я набрав ще у 2003 році, другий у 2013 і у 2023 році це вже 3 курс. Між роками відчувається різниця поколінь. Особливо зараз, адже це діти війни, які пережили дуже багато і швидко подорослішали», – зазначив керівник Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана-Франка, народний артист України, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка Ростислав Держипільський.

Один із абітурієнтів Володимир Мостовий поділився враженнями про творчий конкурс: «Цьогоріч я пробую вступати на акторську майстерність. Ще з дитинства я був дуже творчою особистістю, емоційним, експресивним. В якийсь момент батьки сказали, що я, як актор. Тоді і вирішив, а чому б не спробувати. Спершу я займався два роки в акторській школі і відчув, що це справді моє, тому зараз я тут, щоб вершити далі свої знання та здобутки. Класична творча програма для актора, це монолог, вірш, байка, проза, етюд, танець і пісня. Вважаю, як для першого разу, то мені вдалося справити хороше враження, а далі буду старатися розвивати свій талант і показувати його людям».