Студенти-психологи провели заходи до Всесвітнього дня психічного здоров’я

10 жовтня щорічно відзначають Всесвітній день психічного здоров’я, що засновано в 1992 році з ініціативи Всесвітньої федерації психічного здоров’я (World Federation for Mental Health). Студенти 3 курсу спеціальності «Психологія» Прикарпатського національного університету традиційно до Всесвітнього дня психічного здоров’я провели просвітницькі заходи на своєму факультеті. Акцію організувала доцент кафедри клінічної та реабілітаційної психології Мирослава Кулеша-Любінець.
Зокрема, студенти провели бесіди з громадськістю міста щодо особливостей збереження та відновлення психічного здоров’я, а також роздали інформаційні буклети всім охочим. Слід зазначити, що у буклетах були подані критерії психічного здоров’я та дієві техніки стабілізації емоційного стану. Також буклети містили покликання на відеозапис Абетки психічного здоров’я, яка раніше створена на кошти гранту від програми «Малі Гранти Теплого Міста» в рамках соціального проєкту «School of Mental Health».
«Я була рада взяти участь в акції, організованій в рамках курсу «Клінічна психологія» на факультеті психології. Важливо усвідомлювати значимість і цінність психічного здоров’я, так як це основа нашого психологічного благополуччя. Розповідати людям про це виявилося цікавим і позитивним досвідом, і я щиро сподіваюсь, що якщо хоч хтось з тих людей задумався про цю інформацію або дізнався щось нове, то це вже можна вважати, хай і невеликим, проте вкладом у розвиток більш свідомого ставлення до психічного здоров’я» – ділиться враженнями студентка групи ПС-32 Аліна Мицьо.
Ще одним заходом стало проведення конкурсу фотографій «Мить щастя очима студентів». Студенти факультету психології протягом тижня подавали тематичні фотографії і всі охочі могли їх бачити у фойє факультету. 10 жовтня відбулося анонімне голосування. Найбільше голосів отримали фотографії Людмили Федорченко (1 місце), Марти Радик (2 місце), Мар’яни Урбанович (3 місце).
Переможці отримали можливість безкоштовної індивідуальної консультації у провідних психологів (психотерапевтів) Івано-Франківська та інші заохочувальні призи (посібники, канцтовари).
Доцент кафедри клінічної та реабілітаційної психології Мирослава Кулеша-Любінець вважає: «Заходи з промоції психічного здоров’я необхідні для зменшення поширеності невротичних, депресивних та інших розладів психіки та поведінки, а також для покращення соціальної адаптації та загального психологічного благополуччя особистості. Тому залучення студентів-психологів до просвітницьких акцій у процесі вивчення дисципліни «Клінічна психологія» допоможе їм набути необхідних професійних компетентностей та краще підготуватися до викликів війни».
Цікавим виявився досвід тьюторів-третьокурсників зі своїми підопічними – студентами 1 курсу факультету психології щодо проведення інтерактивних занять з питань розвитку резилієнтності, емоційного інтелекту, профілактики розладів психічного здоров’я тощо. Заняття відбувалися в онлайн режимі та наживо, у тому числі, і в Молодіжному центрі “Параграф”.
Також студентки групи ПС-31 Андрійків Ірина та Радик Марта провели тематичні заняття в Микуличинському ліцеї та Отинійському ліцеї для учнів 7 класу.
До відзначення Всесвітнього дня психічного здоров’я долучилися викладачі кафедри клінічної та реабілітаційної психології, а також кафедри загальної психології, провівши тематичні лекції зі студентами усіх курсів.
За час проведення акції було роздано більше 400 інформаційних буклетів, обрано 3 переможця конкурсу фотографій «Мить щастя очима студентів», проведено студентами-тьюторами 8 інтерактивних занять, учасниками яких стало більше 120 першокурсників та 44 учня.