Студентка-біохімік проходить наукове стажування за кордоном

З початку вересня магістранта кафедри біохімії та біотехнології Наталія Нечитайло розпочала наукове стажування на базі Міжнародного Інституту Молекулярних Механізмів та Машин Польської академії наук (Варшава, Республіка Польща) (International Institute of Molecular Mechanisms and Machines (IMoL), Polish Academy of Sciences) у рамках грантової програми від EMBO (Європейська організація молекулярної біології).

Студентка долучилася до наукової групи   під керівництвом докторки Кароліни Щепановської (Dr. Karolina Szczepanowska), керівниці лабораторії контролю якості метаболічних процесів (Laboratory of Metabolic Quality Control ).

Лабораторія займається вивченням ролі мітохондрій при різних захворюваннях, а саме як дихальні мітохондріальні комплекси контролюються, відновлюються і змінюються, особливо під впливом стресу. Ці дослідження допоможуть розробити нові терапевтичні стратегії, спрямовані на боротьбу з хворобами, пов’язаними з енергетичною кризою в наших клітинах.

Дослідження, які виконуватиме студентка, активно ведуться і на кафедрі біохімії та біотехнології нашого університету, тому на базі польського університету Наталя отримає змогу відшліфувати свої навики, освоїти нові методики, які потім можна буде апробувати у нашому університеті, а також вона там виконає частину своєї магістерської роботи.

Варто зазначити, що це вже другий грант, отриманий Наталею, для виконання наукових досліджень за кордоном. Минулого року Наталя виграла грант від EMBO у рамках грантової програми Solidarity with Ukraine для піврічне стажування у IMoL у групі докторки Кароліни Щепановської. Саме тоді Наталя почала працювати над вивченням ролі мітохондріальних комплексів у ракових клітинах, що стало основою її бакалаврської роботи. Для продовження розпочатих досліджень, студентка спільно з керівницею подали новий грант і отримали його.

«Протягом одного року я проходитиму стажування у дослідній лабораторії IMol, яка знаходиться у Варшаві. До цього я працювала тут протягом пів року за грантовою підтримкою EMBO. Минулого лютого я разом з своєю науковою керівницею Кароліною Щепановською подала заявку на новий річний грант для українських науковців від EMBO і, після конкурсного відбору, отримала можливість продовжити свою роботу у лабораторії. Я досліджуватиму як рак впливає на мітохондрії, а саме на комплекс І електрон- транспортного ланцюга. Основна увага буде спрямована на генотоксичний і протеотоксичний стрес, який виникає у канцерогенному середовищі. У ході досліджень я використовуватиму методи клонування, імуноперцепітацію, Western Blot, BN-PAGE, ПЛР та інші», – підкреслила Наталія Нечитайло.