Запрошуємо до участі у всеукраїнській науковій конференції «Четверті Грабовецькі історичні читання»

4 грудня 2023 р. виповниться вісім років, як пішов з життя відомий український науковець, історик-краєзнавець, громадський діяч Володимир Васильович Грабовецький (1928–2015 рр.). З нагоди 95-ї річниці з дня народження, цього ж дня, відбудеться Всеукраїнська наукова конференція «Четверті Грабовецькі історичні читання» на його історичній батьківщині в селищі Печеніжин.

Для участі в конференції просимо до 28 листопада 2023 р. надіслати електронною поштою до оргкомітету ЗАЯВКУ учасника з темою виступу (вкладений файл) або заповнити Google-форму: https://forms.gle/dVBp8LDbSfLQv2Tx9.

Диск і роздрук статті подавати безпосередньо на конференції або електронною поштою на вказані нижче адреси не пізніше 25 листопада 2023 р.

Робоча мова конференції – українська.

E-mail: kiu@pnu.edu.ua ; ludyna@ukr.net ; muzeydovbusha@bigmir.net ; if.oblpnz@gmail.com

Адреса оргкомітету: кафедра історії України і методики викладання історії факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. вул. Шевченка, 57 76018, м. Івано-Франківськ.

Основні напрями роботи конференції:

1. Володимир Грабовецький як науковець, викладач і громадський діяч;

2. Регіонознавчі дослідження і музейна справа в Україні: історія і сучасний стан;

3. Історичне краєзнавство і музеєзнавство на Прикарпатті.

Довідково. Протягом більш як півстоліття (з 1953 р.) В.В. Грабовецький займався дослідженням визвольної боротьби українського народу, опришківського руху, виявив сотні маловідомих матеріалів про Олексу Довбуша та його побратимів.

З-під його пера вийшло понад 1,5 тисячі наукових і науково-популярних праць, у тому числі близько сотні монографій, окремих видань, що зробили вагомий внесок у розвиток середньовічної і ранньомодерної історії України. Свою науково-дослідну роботу вчений активно поєднував з популяризацією маловідомих сторінок української історії, історичного краєзнавства, з успіхом це робив навіть у радянські часи.

З 1990 р. В.В. Грабовецький упродовж 17 років очолював новостворену кафедру історії України, а професором на кафедрі працював до останніх днів свого життя, сформував історичну школу. З ініціативи В.В. Грабовецького, за його старанням та активною участю в 1995 р. в м. Івано-Франківську відкрито Історико-меморіальний музей Олекси Довбуша.

Активна наукова і культурно-громадська діяльність професора отримала високу відзнаку на державному рівні. Зокрема, він отримав почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України», ордени «За заслуги» трьох ступенів, двічі нагороджений почесним знаком Міністерства освіти і науки України «Відмінник освіти України» та ін., був почесним професором Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та ін.

Основне завдання Четвертих Грабовецьких історичних читань полягає в тому, щоб узагальнити джерелознавчі та історіографічні здобутки наукової, історико-краєзнавчої і музейної роботи В.В. Грабовецького, творчо осмислити нові методологічні підходи до вивчення історії України, історичного краєзнавства, музеєзнавства.

За результатами трьох попередніх Грабовецьких читань у 2016 р., 2019 р. та 2021 р. було опубліковано матеріали конференцій. На основі чергових Грабовецьких читань планується видання колективної монографії.