Ректор привітав Чемпіонку України з боксу

Ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда зустрівся із студенткою першого курсу спеціальності міжнародні економічні відносини ПНУ, переможницею Чемпіонату України з боксу серед молоді Боженою Мельник, тренером з боксу Антоном Коссе та головою відділення Національного Олімпійського комітету України, першим віцепрезидентом Федерації боксу Івано-Франківської області Мирославом Карабіним.
Ректор привітав нову Чемпіонку України та подарував їй книгу «Трансформаційні процеси в посткомуністичних країнах Європи та росії».
«Ми радіємо, що бокс розвивається в університеті і паралельно ми маємо потужну школу вільної боротьби, де спортсмени показують чималі результати. Баскетболістки зараз стали основою національної збірної. Зараз маємо добрі тенденції в ПНУ. З одного боку, це спорт високих досягнень, що є важливим для іміджу Прикарпаття та України і ми максимально цьому сприяємо. З іншого, розширюємо саму ідею фізичного виховання», – зазначив ректор, вітаючи спортсменку, та додав, що завдяки спорту формується характер людини, наполегливість та працелюбність. «Важливо й те, що потрібно вміти тримати удар, а не тільки його наносити. Переконаний, що в майбутньому ми будемо радіти ще більшим успіхам нашої молоді», — підкреслив ректор.
«З самого дитинства я займалася спортивною гімнастикою, а пізніше спробувала себе у боксі. Займаюся боксом уже 7 років. Насправді, це складно, але коли ти отримуєш результат, то розумієш, що підготовка була того варта. В Чемпіонатах я вже брала участь, але це моя перша велика перемога. У моїй ваговій категорії було 10 дівчат. У мене було три боя. Перший з Інною Нагайчук з Хмельницького, другий – Веронікою Панкевич з Києва і у фінальному поєдинку я перемогла нашу землячку, майстра спорту, Чемпіонку Європи Марію Мандзюк», – розповіла переможниця Чемпіонату України з боксу Божена Мельник. На думку Чемпіонки, її перевагами були напір та швидкість. «Для того, щоб Україну сьогодні поважали на всіх рівнях, ми повинні бути розумними та сильними. Спорт, це коли ти повинен працювати через «не можу». Потрібно виконувати щоденну роботу, яка вкладена у певні нормативи і це складно. Якщо в людини є характер та бажання чогось добитися, то все вийде. У житті є багато труднощів, а от власне, спорт, якраз гартує з дитинства і вчить долати різні проблемні ситуації», – підкреслив голова відділення Національного Олімпійського комітету України, перший віце президент Федерації боксу Івано-Франківської області Мирослав Карабін.
Тренер Божени Мельник Антон Коссе з початком повномасштабного вторгнення переїхав до друзів на Прикарпаття і тут появилася змога займатися своєю улюбленою справою.
«Свого часу я також був боксером. Зараз треную хлопців і дівчат, які талановиті, хочуть займатися спортом та показувати свою майстерність на теренах не тільки українського боксу, а й міжнародного. Зараз у світі бокс дуже популярний серед жінок. Важливим елементом у боксі, це є виховувати здорову націю, без якої не зможе існувати держава. Під час змагань у Божени була найбільш конкурентна вага, але при цьому дві наші франківчанки, які зустрілися разом у фінальному поєдинку показали високий рівень боксу. Дівчина, яку перемогла Божена Мельник, а це Марія Мандзюк є чемпіонкою Європи. Це дві мої вихованки. Можу сказати, що у дівчат є великий дух, бо відразу сказали, що претендують на першість», – наголосив тренер з боксу Антон Коссе.
Нагадаємо, з 22 по 29 жовтня у Чернівецькій області на спортивно-відпочинковій базі «Сонячна Долина» відбулися фінальні двобої жінок Чемпіонату України-2023 з боксу серед молоді. Божена Мельник здобула перемогу у вазі 54 кг. Команди, які сформувались за підсумками змагань будуть виступати на Чемпіонаті Європи серед молоді, який відбудеться наступного року.