Зустріч Героя України Володимира Жемчугова зі студентами ПНУ

Сьогодні у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбулася зустріч студентів та викладачів із Героєм України Володимиром Жемчуговим в рамках освітнього проєкту «Як починалась війна».  Модератором зустріч виступив керівник Центру студентського розвитку ПНУ Іван Тимків. Координаторка освітнього проєкту дружина Героя Олена Жемчугова.

Організатори: Міністерство культури та інформаційної політики України; Державне підприємство «Центр захисту інформаційного простору України»; Департамент освіти і науки Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

«Сьогодні маємо чудову нагоду поспілкуватися з людиною, яка ризикуючи своїм життям захищала та продовжує захищати Україну. На жаль, ми з вами живемо у важкий час і розуміємо, що молоді люди віддають свої життя за нашу з вами свободу та майбутнє в сильній Україні. На разі, у нас 34 випускників та студентів загинули на фронті. Всі ці події змушують по-іншому дивитися на світ та вибудовувати свої цінності, переосмислювати їх. Я хочу, щоб під час цієї зустрічі ми зробили ще більше для себе висновків та почали направляти ще більше своїх сил для нашої спільної Перемоги!», – зазначили перша проректорка Прикарпатського національного університету Валентина Якубів.

Герой України Володимир Жемчугов розповів про російсько-українську війну, в якій брав участь з 2014 року.

«Ви повинні розуміти, що війна ще буде тривати довго. Для мене стало цінним життя. Зрозумів те, що потрібно ризикувати життям, щоб захистити своїх близьких. Потрібно радіти кожному дню та кожній події, перемозі, успіху. Вміти завжди відстоювати свої думки, свої погляди та позицію. Я є етнічним росіянином, але вихований в українському суспільстві і вважаю себе вільною людиною. Мої родичі, які залишилися в білорусі чи росії для мене раби, які повністю вбиті російською пропагандою. Щоб допомогти Україні, українській Перемозі потрібно не розмовляти російською мовою, не слухати російські пісня, не дивитися російські фільми. Якщо ви це не будете робити, то путін зрозуміє, що тут не має кого звільняти, бо тут Україна та її культура», – наголосив Герой України Володимир Жемчугов.

Військовий закликав молодь глибоко вивчати історію України і всі її витоки, приймати участь у волонтерських заходах, допомагати ЗСУ, вести активний блог в соціальних мережах, підтримувати
український контент та багато іншого.

«Не кожен повинен стати захисниками. Нам потрібен не тільки фронт, а й тил, який підтримує наших ЗСУ. Це і економіка, промисловість, бізнес тощо», – додав Володимир Жемчугов.

Окрім прослуханої лекції, студенти й викладачі вишу отримали книги патріотичного та історичного змісту.

На завершення студенти мали можливість поставити питання Володимиру Жемчугову та поспілкуватися з ним. Відбулась цікава і захоплююча дискусія. У своєму спілкуванні Герой поділився досвідом участі у партизанському русі на Луганщині, включаючи 30 успішних диверсійних операцій проти окупаційних військ і бойовиків. У 2015 році він отримав серйозне поранення внаслідок підриву на розтяжці після виконання завдання і потрапив у полон до бойовиків, де перебував 11 місяців постійних знущань та тортур. Але вистояв і не зрадив своїй країні. У вересні 2016 року Володимир був звільнений з полону шляхом обміну.

Довідкова інформація. Володимир Жемчугов народився 1970 року в Луганській області, УРСР.
З 1990 року займався підприємницькою діяльністю. З 2007 по 2014 рік проживав у Грузії. З травня 2014 року організатор та активний учасник руху опору проти російської окупації на Луганщині, український партизан, Герой України. З травня 2014 року по 29 вересня 2015 року в інформаційній координації з ЗСУ провів 30 успішних диверсійних операцій на території так званої «лнр». З 29 вересня 2015 року по 17 вересня 2016 року знаходився у полоні бойовиків так званої «лнр». У полон потрапив з важким пораненням внаслідок підриву на розтяжці після виконання завдання. Звільнений з полону шляхом обміну. За особисту мужність та героїзм, незламність духу у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народу 21 січня 2017 року Володимиру Жемчугову присвоєно звання Герой України з врученням ордену  «Золота Зірка». З 2018 року активний учасник державних та волонтерських заходів в Україні та за кордоном, зокрема проводить національно-патріотичні лекції-бесіди зі студентами, школярами, курсантами, військовослужбовцями.