Майбутні юристи навчаються досвіду роботи судових волонтерів

27 листопада в Івано-Франківському апеляційному суді спільно з Івано-Франківським міським судом відбулась зустріч із судовими волонтерами – студентами-правниками Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Зустріч відбулась в рамках реалізації проєкту «Служба волонтерів у судах» за менторської підтримки експертів Проєкту EU Право-Justice у новій фазі Ініціативи «Модельні суди».

Майбутні юристи спілкувались із головами Івано-Франківського апеляційного та Івано-Франківського міського судів – Богданом Гриновецьким та Наталією Деркач.

Під час зустрічі голови судів тривалий час відповідали на запитання студентів, які розпитували про роботу судів та цікавились потенційним працевлаштуванням. Судді ж, у свою чергу, розповідали про можливості та набуття досвіду для тих майбутніх юристів, які в подальшому вирішать працювати в суді.

На зустрічі також були присутні керівниця апарату Івано-Франківського апеляційного суду Оксана Розвадовська,  керівник апарату Івано-Франківського міського суду Володимир Оліяр та координатор проєкту від Навчально-наукового юридичного інституту Крижановська Наталія Віталіївна.

Оксана Розвадовська зазначила, що судові волонтери вже більше місяця працюють в судах. Реалізація ініціативи «Служба волонтерів у судах» створює атмосферу клієнтоорієнтованого суду, забезпечує комфортне перебування відвідувачів у суді, а для вразливих груп населення – полегшує їх доступ до правосуддя.

Також слід зазначити, що під час волонтерства  студенти  постійно спілкуються із суддями, працівниками апарату суду, адвокатами, а також іншими відвідувачами – це допомагає здобувати  більше практичних навичок та закріпити свої теоретичні знання.

Оскільки, наші студенти активно проявляють зацікавленість до майбутньої професії їм надано можливість проходити практику у Івано-Франківському міському та Івано-Франківському апеляційному судах, також в перспективі працевлаштуватися до органів судової системи.

«Ви, як судові волонтери, пройшли «бойове хрещення». В цій залі знаходяться дійсно мотивовані і зацікавлені люди, тож ми вас вітаємо і урочисто вручаємо футболки та беджі «Твоя допомога у суді» від Проекту EU Project Pravo-Justice», – завершила своє звернення до студентів керівниця апарату Оксана Розвадовська.

Нагадуємо, що робота судових волонтерів здійснюється в межах меморандуму підписаного між Прикарпатським національним університету імені Василя Стефаника, Івано-Франківським апеляційним судом та  Івано-Франківським міським судом за підтримки ТУ Державної судової адміністрації України в Івано-Франківській області. Організація зі сторони університету здійснюється Юридичною клінікою Навчально-наукового юридичного інституту.