Твори мистецької школи Миколи Якимечка – це «надія, що виводить з депресії»

В Навчально-методичному центрі образотворчого, декоративно-прикладного мистецтва ПНУ імені Василя Стефаника відкрили виставку дипломних творів, виконаних студентами кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації Навчально-наукового інституту мистецтв під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України, Члена Національної Спілки художників України Миколи Якимечка. Присутніми були керівництво університету, викладачі та студенти, поважні гості, зокрема, Всечесний отець Юрій, а також мешканці міста.

Глядачі мали змогу ознайомитися з композиціями, створеними з уяви і виконаними в різних техніках малярства.

З вітальним словом виступив ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда: «Викладачі кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації впродовж багатьох років сформували багато цікавих мистецьких шкіл. Сьогодні ми маємо велику приємність вітати нашого славного приятеля, який багато років втішає нас своїм мистецтвом. Перше, на що звертається увага у творах Миколи Якимечка та його учнів – це теплота кольорів, надія, яка виводить з депресії у такий важкий час. Тут простежується глибокий сюжет, де в одному творі перехрещуються людські долі, їхні життєві випробування. Ми бачимо внутрішній світ нашого видатного митця та його не менш талановитих учнів. Велика вдячність Миколі Богдановичу за те, що ви передаєте свій досвід молоді, а ті, в свою чергу, починають творити своє нове бачення».

Варто відзначити, що дані твори, це ретроспектива останніх 15 років. На відкритті представлено 7 композицій.

«Цей рік для мене ювілейний, бо вже двадцять років я працюю в університеті. Так складається, що сьогодні є можливість представити творчий доробок студентів з якими я мав честь працювати впродовж останніх 15-ти років. Тут представлено 7 моїх програмних композицій. Хочеться показати таланти української землі. Їх спосіб мислення, віртуозність мислення, виконавську майстерність, вміння бачити, аналізувати та узагальнювати. Це набуті навички наших студентів під час навчання та індивідуальних занять. Щоб досягти ще більших результатів, потрібна щоденна творча праця», – зазначив заслужений діяча мистецтв України Микола Якимечко.

«Людина, яка має Божу іскру та працює зранку до вечора, любить справу, яку робить – досягає завжди успіху. Таким є наш Микола Богданович! Кожного року є цікаві нові роботи, які не тільки тішать око, але й мають глибоку філософську тематику. Культура і мистецтво це генофонд нації, духовні скарби, які ми маємо оберігати», – наголосив директор Навчально-наукового інституту мистецтв Володимир Федорак.