Ректор взяв участь у міжнародному форумі «Івано-Франківщина – надійний партнер»

7 грудня ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда взяв участь у Міжнародному форумі «Івано-Франківщина – надійний партнер». На запрошення організаторів Івано-Франківської обласної військової адміністрації та Регіонального офісу міжнародного співробітництва ректор виступив на дискусійній панелі «Спільнодія з міжнародними партнерами: реалізація ініціатив та проєктів».

Присутніми на форумі були представники органів державної влади, місцевого самоврядування, дипломатичного корпусу, регіонів-партнерів іноземних держав, міжнародних організацій, релігійна спільнота, представники депутатського корпусу, роботодавці, науковці.

Метою проведення форуму було налагодження ефективної комунікації та взаємодії між владою, органами місцевого самоврядування та міжнародними партнерами. Було презентовано потенціал регіону та його співпраця з іноземними донорами.

Учасники обговорили основні пріоритети розширення співробітництва, враховуючи кращі європейські та світові практики і досвід.

У першій панелі дискусій у змішаному форматі з вітальним словом виступили заступник Керівника Офісу Президента України Дмитро Кулеба, віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації – начальник обласної військової адміністрації Світлана Онищук, губернатор префектури Хіого (Японія) Мотогіко Саіто, голова Закарпатської обласної державної адміністрації – начальник обласної військової адміністрації Віктор Микита.

Під час дискусійної панелі «Спільнодія з міжнародними партнерами: реалізація ініціатив та проєктів» ректор Ігор Цепенда разом із партнером ПНУ – начальником Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Володимиром Чернецьким, поділився досвідом реалізації масштабного міжнародного проєкту «Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру – PIMReC». Партнери – Прикарпатський національний університет, Варшавський університет, Управління ДСНС України в Івано-Франківській області та Бещадська добровільна група гірського порятунку реалізували свої задуми за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва. У даній панелі також взяли участь директор КНП «Обласний клінічний центр екстренної та медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської облради Мирон Матейко та декан Івано-Франківського національного медичного університету Роман Яцишин.

Ректор, зокрема, зазначив, що цей комплексний інфраструктурний проєкт — є великою частиною загального проєкту створення Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» Прикарпатського та Варшавського університетів Піп Іван та першим потужним кроком на шляху вирішення транскордонних проблем безпеки у сфері гірського туризму. 22 вересня 2023 року його було завершено.

«Нам вдалося виконати всі завдання, які були визначені проєктом. Відрадно, що левова частина обсерваторії не тільки відремонтована, а й отримала життя, повноцінні комунікації. Також важливо, що в рамках цього проєкту Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника і вся українська наука отримали найвищу метеостанцію відомої фінської фірми VAISALA, яка на висоті 2028 метрів, буде надавати можливість аналізувати кліматичну ситуацію на Чорногірському хребті, — підкреслив, зокрема, ректор ПНУ Ігор Цепенда, підсумовуючи результати реалізації проєкту. — Радіємо за наших друзів та партнерів з ДСНС України, для яких ці роки були не тільки роками придбання техніки та обладнання, яке сьогодні дозволяє блискавично здійснювати і успішно завершувати рятувальні операції в горах, а й разом з партнерами рятувальниками з Польщі роками набуття великого досвіду під час багатьох спільних тренувань».