Вітаємо кафедру біології та екології з 25-річчям!

Своє 25-річчя відзначила кафедра біології та екології Прикарпатського національного університету. Ця кафедра, під керівництвом кандидатки біологічних наук, доцентки Мирослави Миленької, забезпечує підготовку фахівців за 8-мами освітніми програмами. Навчальний процес проводять 28 науково-педагогічних працівників, контингент студентів формують близько 400 здобувачів, а численні випускники кафедри сьогодні є співробітниками провідних природоохоронних і наукових установ України, органів державного управління у сфері екології і природокористування.

З нагоди ювілею кафедри відбувся STEM-семінар “Менеджмент екосистемних послуг: реалії і перспективи Прикарпаття”. Участь взяли науковці, освітяни, управлінці, представники екобізнесу.

Так, із вітальними словами до учасників звернулися ректор університету Ігор Цепенда, народний депутат України, Голова підкомітету з питань охорони і раціонального використання водних ресурсів та державного моніторингу навколишнього природного середовища Едуард Прощук; голова ГО «Всеукраїнська екологічна ліга», радниця Міністра захисту довкілля і природних ресурсів України Тетяна Тимочко; заступник директора департаменту освіти, науки і молодіжної політики Івано-Франківської ОДА Ігор Гаврилюк; заступниця директорки департаменту освіти і науки Івано-Франківського міськвиконкому Світлана Авраменко, декан факультету природничих наук Віктор Случик. Модерувала зустріч завідувачка кафедри біології та екології Мирослава Миленька.

Цей семінар став також майданчиком для фахового обговорення й озвучення компетентних думок у сфері збереження біорізноманіття і здоров’я людей, дослідження екосистемних послуг у світлі розвитку громад Прикарпаття і потенціалу екологічного бізнесу, формування ринку екосистемних послуг і їх монетизації.

В ході семінару до професійної дискусії в офлайн і онлайн форматах долучилися керівники національних природних парків регіону (Карпатського, Галицького, «Синьогора», «Кременецькі гори», «Синевір» та ін.), природного заповідника Горгани, Дністровського регіонального ландшафтного парку тощо, а також науковці-біологи та екологи з Українського науково-дослідного інституту гірського лісівництва імені П.С. Пастернака, Національного транспортного університету, Чернівецького національного університету, представники бізнес-спільноти і проектного менеджменту. Нестандартним був підхід організаторів заходу до напрацювання практичних рекомендацій у сфері менеджменту екосистемних, адже працювали учасники у форматі LegoSiriousPlay – інноваційного експериментального підходу, спрямованого на розвиток успішної комунікації і генерації інтелектуального продукту. Україна і, зокрема, Прикарпаття володіє колосальним багажем екосистемних послуг й актуальним завданням сьогодення є вироблення стратегії і тактики у сфері їх менеджменту. Саме зараз Міністерством екології і природних ресурсів із залученням громадських організацій і науковців формується відповідна концепція. Особливої актуальності набуває ця тема у військовий час. Вкрай важливо, щоб вибудовувалася вона з урахуванням думок науковців і практиків, тому такі зустрічі є дуже актуальними.

Лише за останні 5 років співробітниками кафедри реалізовано 4 масштабні проєкти на замовлення Міністерства захисту довкілля і природних ресурсів України, 4 прикладні теми регіонального значення, 6 індивідуальних грантових програм і більше десятка малих наукових й освітніх проєктів у рамках співпраці з WWF- Україна, Німецьким федеральним фондом довкілля, фундацією Rufford тощо.

Проєктна діяльність активно продовжується і сьогодні. Надзвичайно плідною і перспективною є співпраця співробітників кафедри з об’єктами природно-заповідного фонду регіону. У доробку десятки наукових обґрунтувань на створення природно-заповідних об’єктів, зміни їх меж, участь у розробці проєктів організації територій. Також кафедра здійснює наукове кураторство дендрологічним парком «Дружба».

Саме цій кафедрі довірено кураторство екологічного напрямку діяльності Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» на вершині гори Піп Іван Чорногірський.

Родзинкою діяльності є також соціальні проєкти, зокрема у сфері етноекології, популяризації локальних продуктів, міжетнічного діалогу у світлі напрямку «Карпати без кордонів»: Екокампус «Чорногора», «Карпати Incognita», «Код нації: екологічне підґрунтя» та ін. На увагу заслуговує також багаторічна діяльність кафедри, напрямлена на популяризацію екологічної і біологічної освіти серед учнівської молоді, зокрема цикл біоекологічних хакатонів «PNUecoHUCK».

Сподіваємося, що проведений святковий STEM-семінар дасть поштовх до майбутнього втілення нових проєктів і креативних ідей. Маємо святий обов’язок зберегти і примножити той природний спадок, який мужньо захищають наші воїни у цій страшній війні. А наша кафедра-ювіляр над цим невтомно працює уже 25 років.