Мистецтво та цифрові інновації в психоемоційному відновленні та реабілітації ветеранів війни

Ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда разом із директором-художнім керівником Івано-Франківського академічного обласного музично-драматичного театру імені Івана Франка Ростиславом Держипільським та директором Навчально-наукового інституту мистецтв ПНУ Володимиром Федораком побували на зустрічі, присвяченій методам реабілітації та психоемоційного відновлення, які поєднали інновації та мистецтво. Захід організований від проєкту Art Therapy Force за партнерської підтримки Франківського драмтеатру.

«Методики арт-терапії — дуже важливі сьогодні. Ми від початку російської агресії максимально були задіяні в тому, щоб надавати психологічну допомогу та підтримку ветеранам війни, членам їх сімей, внутрішньо переміщеним особам. Дякую нашим колегам за те, що вони роблять. Я переконаний, що ми спільно зробимо багато добра для тих, хто цього справді потребує», – зазначив ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда.

Art Therapy Force — проєкт громадської організації “АРТ ДОТ”, націлений на відновлення психоемоційного здоровʼя суспільства. У рамках освітнього напрямку керівники створюють онлайн-базу лекцій і методичних матеріалів з арт-терапії, а також впроваджують арт-терапевтичні дисципліни в українських ЗВО. Паралельно вони організовують мистецькі й відновлюючі програми для дітей, внутрішньо-переміщених осіб, ветеранів на базі лікарень, прихистків і закладів культури.

«Мистецтво – це є дуже потужна арт-терапія. Війна почалася ще у 2014 році, але більше часу ми почали приділяти арт-терапіям після повномасштабного вторгнення. Сьогодні українська нація є травмованою, зокрема це військові, родини загиблих воїнів, цивільні, дорослі та діти. Після нашої Перемоги нам потрібно з цим жити та працювати. Ми, як представники мистецтва, хотіли б допомогти та впровадити свою місію, яка б полягала у відновленні. Театр має унікальну можливість вивести людей із стану занепокоєння, тривоги, злості чи розчарування», – заявив директор-художній керівник Івано-Франківського академічного обласного музично-драматичного театру ім. Івана Франка Ростислав Держипільський.

З літа 2022 року керівники даного проєкту впроваджують методики роботи з VR-шоломами в медичних закладах. Під час реабілітації військових VR використовується як допоміжний засіб, який ефективно знижує фантомні болі, покращує психоемоційний стан і зменшує потребу в медикаментозному знеболенні.

«Нам дуже важлива співпраця із Прикарпатським університетом імені Василя Стефаника, тому що ви є науковою та інноваційною базою. Ви маєте доступ, щоб поєднати академічний та практичний підходи. Ми зможемо разом вибудовувати нові методології і розвивати їх, щоб допомогти суспільству», – наголосила культурна менеджерка, театральна продюсерка і арткураторка, програмна директорка Parade-fest і засновниця ГО «АРТ ДОТ» Вероніка Склярова.

Спікерами на зустрічі були:

• Вероніка Склярова — культурна менеджерка, театральна продюсерка і арткураторка, програмна директорка Parade-fest і засновниця ГО «АРТ ДОТ». Вероніка відкрила зустріч презентацією проєкту Art Therapy Force і розмовою про мультимодальний підхід у арттерапії.

• Пьотр Армяновський — український митець, перформер і режисер, який багато працює з відео і віртуальною реальністю. На заході він розповів про можливості VR-шоломів для реабілітації.

• Найджел Осборн — професор музичних і гуманітарних наук Единбурзького університету, фахівець із медичних гуманітарних наук і мистецьких підходів до травми, з досвідом роботи в зонах конфліктів. Його лекція була присвячена музикотерапії, світовому досвіду та можливостям партнерств для інституцій.