В університеті відбулася благодійна вертепна драма

Сьогодні у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника студенти та викладачі організували благодійний вертеп, де зібрали 14 тисяч гривень на підтримку ЗСУ.

Виручені кошти планують перерахувати на лікування пораненого на запорізькому напрямку викладачеві Михайлові Ковальчуку та потреби бригади, де воює студент другого курсу факультету філології Артем Ткаченко.

Присутніми були керівництво університету, викладачі, студенти, гості та представники ЗМІ.

«Щиро вітаю наш вертеп, який сьогодні показав не тільки свою професійність, а й благодійну ініціативу. Дякуємо за те, що ви згуртовані. Це дуже важливо саме у такий важкий час для України. Світло Христового Різдва об‘єднало нас ще більше. Це дійство наповнює наші серця любов‘ю і вірою у Перемогу!», – зазначив ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда.

Сюжетний каркас та символи вертепу створив декан факультету філології Роман Голод. Кожен з учасників мав змогу придумати щось своє і відобразити це.

«Це вертепна драма, традиційна до української культури, яка відбувається у дуже символічний день – День Соборності України. У цьому дійстві об‘єднані викладачі, студенти, випускники та здобувачі освіти різних спеціальностей. Це є зручний синтетичний жанр. Він дозволяє поєднувати непоєднувані речі. Не дивуйтеся, що в нашій виставі ви побачите зв’язок сакральних і профанних тем, високого і низького гумору, трагедійності, і елементи відомого серіалу «Гра престолів» поєднуються із пророчим словом Шевченка. Також сьогоднішню подію ми присвячуємо близькому ювілею нашого славного земляка світлої пам‘яті Степана Пушика. Він свого часу, коли був викладачем нашого університету дуже любив такі фольклорні заходи», – підкреслив декан факультету філології Роман Голод.

«Щороку наш вертеп є авторським з політичним забарвленням. Цікавим є те, що кожна роль має свою подвійну символіку. В образі пастушків цього року в нас лікар, волонтер і військовий. Це та категорія людей, які захищають нашу державу. В образі царів – Макрон, Туск і Байден. У них теж символічні слова», – розповіла заступник декана з наукової і виховної роботи, провідний фахівець деканату Ірина Стецька.